Hvorfor rammes vi af stress?

Det er et godt spørgsmål som jeg er blevet spurgt om rigtig mange gange gennem mit 10 årige virke med emnet stress.

For det første har det noget at gøre med hvordan vi har indrettet vores liv. For det andet så har det noget at gøre med hvordan vi lidt ufrivilligt er nødt til at følge med samfundsudviklingen. Og med det mener jeg at vi i vores samfund – og det gælder både vores arbejdspladser, arbejdsopgaver og vores privatliv, at vi ikke tillader os selv slow-working eller slow-living. Alt skal gøres på den halve tid. Alt kommer til at handle om effektivitet og vi presser os selv max på alle parametre. Vi har simpelhed overset gevinsten ved at vente på noget eller nogen, og det kan simpelthen ikke gå hurtigt nok.

Lad mig komme med et par eksempler på hvad jeg mener med det. Vi springer eksempelvis gladeligt køen over i supermarkedet – enten ved at ekspedere os selv via maskiner eller ved at købe ind på nettet. Når vi tager billeder og fotos af os selv og andre skal vi ikke hen og fremkalde dem, men kan se dem på et splitsekund. Vi har ikke drejeskiver på vores telefoner mere, så vi kan være i kontakt med verden på et splitsekund. Vi behøver heller ikke at skrive breve mere eller vente med spænding på et svar. Det er der prompte, fordi vi er på 24-7.

Vores responstid er simpelthen lukket ned og udeblevet. Vi har ikke ’tid’ til at vente på noget eller nogen mere og vi skal hele tiden være større, bedre og hurtigere end sidemanden. Og det at sammenligne sig med andre er i en vis grad en god ting, men i vores samfund i dag tillader vi ikke rigtig os selv at træde ved siden af. Vi måler og vejer os selv konstant og tingene kan simpelhed ikke blive gode nok. Vi vil gere fremstå som den perfekte medarbejder, familiefar, kone, kæreste eller ægtemand – og den person findes så at sige ikke, så vi skuffer os selv gang på gang.

Den nyeste Nationale Sundhedsprofil som lige er kommet med en ny rapport viser, at der er en stigning på 50 % der er ramt af stress siden 2010[1] – særligt er det de unge kvinder i alderen 16-24 år, der er hårdest ramt. Og det bekymrer mig særligt fordi, det er dem der er vores fremtid. Det er dem vi har hårdt brug for på arbejdsmarkedet, da vi går de små årgange i møde.

Det er noget der gør ondt på så mange niveauer, både på arbejdspladserne, men så sandlig også hos privatpersoner og ude i de små familier. Fordi den nyeste forskning viser nemlig, at stress smitter. Derfor vil jeg give dig et par spørgsmål at reflektere over her:

  • Hvornår har du sidst ventet på nogen eller noget?
  • Hvornår har du sidst mærket efter hvordan du reelt har det?
  • Hvis du skulle lave en lille vaneændring, der kan støtte din tålmodighedsevne – hvad skulle det så være?
  • Hvis du gerne vil mindske din rastløshed og give hjernen på pause – hvad skal der så til?

Ring altid gerne på telefon 60 71 02 75 hvis du har nogle spørgsmål og husk det er altid bedre at forbygge!

Stressbehandling hjælper dig at forstå hvor din stress kommer fra, du får hjælp til at håndtere og komme af med din stress. Læs mere om stressbehandling her.

[1] Udført af de 5 regioner og Statens Institut for Folkesundhed