Hvad er parterapi?
Parforholdet OG TÆTTE RELATIONER generelt har en vigtig funktion for os mennesker. I et biologisk lys er vi tæt knyttet sammen og dybt afhængige af hinanden. At være et andet menneske nært, er betydningsfuldt for de fleste.
Frygten for at blive ladt alene, mistillid eller truslen om separation skaber utryghed og et reelt tab tænder sorgen, vreden og ængstelsen.
Frygten for at miste kan være følelsesmæssigt superhårdt i et parforhold og dette kan være medårsag til at bringe dit parforhold i krise.
At forstå hinanden er måske ikke er så tillært fra barndommen eller den måde vi møder hinanden på i et parforhold. Men bare rolig….det kan trænes, som jeg plejer at sige ;)
Grundstenen i parforholdet, er at kunne rumme og give plads til den anden og fælles behov.
Forholdet til vores partner bør opleves som et trygt sted, hvor der er plads til individuel vækst og udvikling…og et sted med følelsesmæssig rummelighed, hvor man kan finde støtte og omsorg.
…MEN SÅDAN ER DET IKKE FOR ALLE!
Det kan for mange par, af dem jeg arbejder med, føles som hund og kat og opleves som en jagt og kamp mere end kram og omsorgsfuldhed. Hvor der både er mangel på vækst og udvikling og kun lille plads til forskellighed, selvstændighed og følelsesmæssig nærhed…
OG HVAD SÅ… findes der en pille?
Nej desværre ikke!
Vi kan i parforholdet kun opnå en sund ”vi-relation”, ved at arbejde med den, værne om den, gøde den og blive bedre både sammen og hver for sig… om end det kunne være rart have en tryllepille… men at du skal at lave din kæreste, kone eller mand om, er en virkelig dårlig idé siger min erfaring, efter mange års erfaring i arbejdet med par og parterapi.
Hvorfor parterapi?
I parforholdet er det en god ide at træne det ordsprog ’at tænke før vi taler’, – det er en super fin måde til at forhindre, at en diskussion eskalerer og bliver til en kampzone. I parterapi arbejder vi med at træne kommunikationen – Parforholdet vokser og udvikler sig positivt, når vi evner ’sætte antagelser i parentes’ om den anden og i stedet være nysgerrig over hvad der sker på den andens banehalvdel.
I parterapi arbejder vi også intenst med de mekanismer der udløser og tænder os af, på en konstruktiv måde – i parterapi træner vi….lige som vi træner alt mulig andet… os på kommunikationen, via øvelser, processer og hjemmeopgaver.
Ja, det kan lige frem være både sjovt og spændende i arbejdet med at lære sig selv og sine mekanismer bedre at kende.
Så til spørgsmålet om parterapi er farlig og noget man skal undgå, er svaret bare nej, simpelthen et nej – at arbejde med dine konfliktmønstre og dine reaktioner er noget du kan gøre brug af resten af dit liv.
Hvornår skal man gå til parterapi?
Så drop tabuet om parterapi… jo før I kommer i gang, jo bedre… mange siger til mig efter de har været hos mig nogle gange, hvorfor er vi ikke kommet noget før.
Mange går rundt og har nogle forestillinger om hvad parterapi er for en størrelse, som ofte på ingen måde stemmer overens med virkeligheden… Det er faktisk for mange en befrielse og en kæmpe indsigt de får – både i sig selv og den anden, som kun gør at parforholdet vokser i parterapien og man oplever sig mere afstemt og måske endda også får en følelse af at blive et bedre menneske! Så det er jo ikke så ringe endda 😊
Jeg håber at det har inspireret dig er en smule og håber, at du har fået en lidt mere nuanceret og bedre idé om hvad er parterapi for en størrelse.
Jeg håber jeg på et tidspunkt jeg får mulighed for at møde jer… det ville være mig en fornøjelse!
De allerbedste og kærligste hilsner
Lene