Hvordan bevæger din opmærksomhed sig som leder?

Mange er tilbage på fuldt blus og det er på godt og på ondt. Nogle har haft et pusterum under Corona, men omvendt har det også sat frygt og relationer på spil.

I min psykologiske praksis har det ikke stået stille. Coronaen har bestemt sat sine aftryk – både i forhold til transformation og arbejdsformer…men også hverdagen og arbejdsforhold er blevet sat på en hård prøvelse. Og nu er vi næsten tilbage ved det gamle…eller er vi…?

Når opgaverne flyver om ørerne på os, kan det nærmest virke unaturligt at stoppe op. Det går stærkt nu…og det er som om mange er på jagt efter at indfange det tabte. Men hvad er det vi løber så stærkt for…måske ville det være på sin plads og dvæle og reflektere over den ny-gamle hverdag og hvad det betyder for os…?

Ledere især løber en stor risiko, når det går så stærkt. Måske er det på tide at erkende at ’Lederen også er et menneske’. De har også følelser, behov og brug for ro og balance.

     »Det med at gøre, fixe og ordne udløser en form for dopamin-lignede tilstand. Det er nedarvet i os mennesker, og når vi holder op med at fixe, gøre og ordne, bliver belønningscenteret på en måde ikke stimuleret i sammen grad.
Derfor kan det for nogen decideret føles både akavet eller forkert ikke at være i gøre-mode. Men over-involverer du dig og ikke får lyttet efter, kan det i den grad blive en ulidelig jagt og en særlig usund jagt på dopamin.»
I mit arbejde som erhvervspsykologisk konsulent og rådgiver i mere end 12 år med ledere og trivsel arbejder jeg med den sårbarhed som ligger gemt og dyrker den opmærksomhed som der skal til for at leve godt og sundt i, og med, sit lederskab.

Jeg føler mig meget privilegeret også at være én af de få i Danmark, der er autoriseret arbejdsmiljørådgiver inden for ledelse og psykosocialt arbejdsmiljø. Derfor forpligter det også i mit arbejde at jeg jævnligt er synlig i den offentlige debat om bæredygtig ledelse.

De overbelastede ledere jeg ser i min praksis, hvor jeg ser fællestræk hos flere, gør at jeg vil tillade mig at stille disse spørgsmål til dig som leder:

  • Er du kommet til at nedprioritere dine relationer privat?
  • Får du tid til at sætte dig selv i centrum?
  • Hvor stor opmærksomhed får du givet dig og dit indre?
  • Hvordan står det til med din vejrtrækning og trivsel?

Mange ledere er min oplevelse, at de nærmest finder tryghed i at arbejde hektisk og kan på sin vis tolkes som en falsk tryghed. Man kunne også kalde det en måde at flygte fra sig selv på lidt. Så mine spørgsmål ovenfor er velmente og på et eksistentielt plan. De er vigtig for at du på den lange bane som leder kan trives, udvikle dig og er landtidsholdbar.

Som en senior projektleder sagde til mig forleden
”Jo bedre jeg har det jo bedre kan jeg være til for min virksomhed”

Håber at du sætter tid af til at lade mine spørgsmål synke ind og rette opmærksomheden kærligt mod dig selv for en stund.

På samfundsniveau er det min forhåbning også at vi stopper op og lægger en strategi for at skrue ned for arbejdspresset, så vi kan arbejde mere bæredygtigt og mere holistisk, i stedet for hele tiden at sætte tempoet op for at kunne følge med…du bliver ikke en federe eller mere velholdt leder af den grund…tværtimod

… så hvor bevæger din opmærksomhed sig hen?

… og skulle du have brug for en sparringspartner, så ved du hvor du kan finde mig.

Rigtig god arbejdslyst 😊

Hvis det er noget for dig så ring på: 60 71 02 75 eller skriv gerne til mig på info@copenpsyk.dk

Du kan også i ro og mag booke en tid direkte her

VÆR GOD VED DIG SELV!

Med kærlig hilsen

Lene Sheila Gjørup

PS. Læs gerne mere om
Ledelsesudvikling og -sparring her