HVORDAN HÆNGER SIND OG PSYKE SAMMEN MED DIN HÅNDTERING AF STRESS?
Viste du at din psyke funger som en bil? Den skal have benzin på tanken for at den kører godt. Du kan også se psyken som en motor, der ikke fungerer når den er uren eller slidt. Hvis du ønsker psykisk- og mental velvære og forbygge stress så kommer det ikke nødvendigvis lige sådan af sig selv.
KOM AF MED STRESS
Du skal både lytte godt efter og mærke efter inde i dig selv – hvornår er nok nok? Der er en grænse, og det er den du kærligt skal lytte til.
Jo mere du plejer og passer på dit sind og psyke, jo bedre vil du også have det mentalt og føle dig i balance med dig selv og komme af med stress. Det giver dig også både mere overskud og energi på den lange bane, når du får passet på dig selv og taget dig af den stress eller arbejdspres du sidder med, som du nok allerede ved.
Men nogle gang kan det også være svært at lytte til sig selv – måske fordi det gør for ondt, eller måske tænker du at det går nok over af sig selv. Og det er måske også lettere på den korte bane, men på den lange bane kan jeg forsikre dig, at det er ligesom at tisse i bukserne.
Så det bedste du kan gøre for dig selv, hvis bægeret er fyldt, er at du tager stilling og gør noget ved det så snart du kan!
Ring for en uforpligtende snak eller skriv direkte til mig, Lene fra CopenPsyk, på telefon 60 71 02 75 eller book en tid her
Hvad siger de personer, der har været i stresscoaching hos CopenPsyk?
Du er meget velkommen til at kontakte én af mine referencer, som kan fortælle dig hvordan de er blevet hjulpet og er stressfri i dag.
HÅNDTERING AF STRESS
At pleje, tilse og værne om sin psyke betaler sig, ligesom det betaler sig at du træner din krop og spiser sundt. Så skal du også pleje dit sind, psyke og mentale trivsel på samme måde. Det er vigtigt at du får renset ud og gjort rent i ny og næ, som du også gør i dit hus eller i din lejlighed. Så det at mærke efter og tænke lidt over hvordan du har det, hvordan du får tager dig af dig selv, og hvordan du får tanket op, er rigtig vigtigt siger min erfaring mig, gennem 15 år i at have hjulpet mennesker med stressbehandling og støtte dem og få dem på ret kurs igen ?. Så forebyggelse er den bedste medicin du kan give dig selv, når det gælder om at passe på dig selv mentalt.
Hvis du har lyst til at vide lidt mere om hvordan du kan KOM AF MED STRESS, så læs mere nedenfor her…
BEHANDLING AF STRESS – FÅ HJÆLP TIL AT KOM AF MED STRESS
Hvorfor får man stress?
I hovedstaden døjer 173.000 mennesker med stress. Forskning viser, at vi mennesker har omkring 50-100 projekter og aktiviteter kørende ad gangen. Det kræver meget af dig – om du er privatperson, om du er leder eller medarbejder og er ramt af stress.
Vores work-life balance er konstant truet og op imod hver fjerde leder har i dag symptomer på stress. Vi er på 24-7, og vi får sjældent koblet af og checket ud og det sætter sig som spor i vores krop. Hvis stress ikke bliver taget ganske alvorligt og bliver stress behandlet, fører stress desværre ofte til angst. Læs mere om angst her
Stress er ikke noget, der kommer fra den ene dag til den anden. Stress opstår, når mange gentagende belastninger eller småkriser opstår, og vi så ikke får dem bearbejdet i tide. Mange er ramt af stressbelastninger via arbejdet eller sit studie. Vi mennesker kan godt klare korte perioder med travlhed og krydspres, men har du mange af disse belastninger og ikke får bearbejdet ubalancerne i tide, er det nødvendig for dig at søge stressbehandling og håndtering af stress.
Har jeg alvorlig stress eller moderat stress?
Mange stressramte falder sammen i forbindelse med jobbet. Men tit er jobbelastninger bare én ud af flere belastninger. Ofte er det også koblet op på andre belastninger, vi som mennesker kommer ud for. Det kan for eksempel være familiekriser, en skilsmisse, fyringer eller alvorlig sygdom i familien eller et dødsfald af én der står os nært. Mange bærer rundt på sin stress helt alene i mange år og overhører desværre sine signaler. Dette fører så til den alvorlige stress, som ikke bare forsvinder af sig selv. Og mange med både moderat stress og dem der er alvorlige stressramte har fået masser af advarselstegn, men af den ene eller anden grund har man ”valgt” at overhøre dem i det lille spinkle håb om, at det nok går væk af sig selv…men det er min erfaring i at arbejde med stress i 15 år, at det gør det desværre sjældent!
I stressbehandling her hos mig får du sat tema og navn på. Min erfaring er, at dem der tager sin stress seriøs, får både en markant bedre livskvalitet, større ro og balance ind i deres liv. Det handler ”bare” om at mærke efter og turde søge behandling af stress. Og det kan du ved at booke din tid direkte her
Hvad er stress?
Signaler på stress er mange. De første tegn på stress ser du ved manglende lyst, eller du har måske en kort lunte og har svært ved at håndtere dine gøremål eller arbejdsopgaver. Du føler, ting stiger dig over hovedet, og du har svært ved at overskue ting. Stress opstår når ydre og indre krav overstiger de ressourcer, du har til rådighed. Ofte medfører stress også skyld og skam samt dårlig nattesøvn og uro i kroppen. Stress er oftest en kombination af flere mindre kriser eller mange forskellige belastninger, der hober sig op, som du ikke får lyttet til. Læs mere om stress og søvn her
Mange ved, at stress kan medføre blodpropper. Men langtfra alle ved, at stress hyppigst fører til psykiske følgesygdomme såsom depression og angst. Og depression rammer ca. en femtedel af alle danskere på et eller andet tidspunkt i livet. Det er bare ikke rigtigt noget, vi taler om og deler med andre, som når vi har brækket et ben eller en arm. Hvis du tror du har depression så læs mere her
Hvilke symptomer og tegn på stress skal du kigge efter?
Der er 3 forhold, når vi snakker om stresssymptomer, du skal være opmærksom på og mærke efter. Det drejer sig om de fysiske, psykiske og adfærdsmæssige symptomer, som jeg vil dele med dig her.
Kigger vi først på de fysiske symptomer, handler det om hjertebanken, hovedpine, svedeture og indre uro eller rysten. Det kan også være du oplever tics ved øjet, synsforstyrrelser eller svimmelhed, eller du har mavesmerter, fordøjelsesproblemer eller manglende sexlyst.
Hvis vi kigger på de psykiske symptomer, så kan det være at du måske oplever humørsvingninger, tristhed eller søvnforstyrrelser. Det kan også være du er let til tårer, grådlabil eller oplever dårligere selvværd og mangler troen på dig selv og dine evner. Du har måske svært ved at huske ting og er mere glemsom end normalt og/eller har koncentrationsbesvær. Nogle kan også føle sig deprimeret og/eller angst, have manglende lyst til at tage initiativer eller at være social. Det kan også være du oplever både skyld og skam, hvis man er hårdt stressramt.
Ser vi på de adfærdsmæssige symptomer, kan det være, du er irritabel eller overkritisk. Det kan også være, at du er ubeslutsom og har mistet overblikket eller taler hurtigt og afbryder andre mennesker. Du er måske ikke særlig nærværende og bekymrer dig meget. Det kan også være, du er mere indesluttet og isolerer dig eller oplever et manglende engagement og/eller nedsat præstationsevne.
På grund af alle disse kringlede stresssymptomer og indviklede tegn på stress og følelser, er det endnu mere vigtig at du opsøger forebyggelse af stress. Og måske er du ikke nået så langt ud, at du har alle symptomer og det vil derfor være noget lettere for dig at søge hjælp til håndtering af stress.
Hvordan foregår behandling af stress?
En effektiv stressbehandling indeholder flere niveauer og forhold, for eksempel:
- At komme fysisk og psykisk i balance igen
- At få hverdagen til af hænge sammen igen
- At arbejde på at få et godt liv
- At opnå ro og genskabe dine naturlige ressourcer
- At genskabe en god søvn og få en rolig nat
- At aflive tankemylder og skabe ro i hovedet
Læs også mere om tankemylder her
Stressbehandlingen er et forløb, med intens fokus på at komme af med stress. Det første vi skal er afstresning og herefter vil vi begynde at have fokus på forebyggelse af stress.
Behandlingen inkluderer altid at finde dine helt specifikke stressårsager, og hvordan du reagerer på og håndterer disse. Forebyggelse af stress kan både være at ændre forskellige vaner og handlemønstre, ligesom vi både arbejder med praktiske ting og med dine egne tanker. Her får du forskellige øvelser der reducere dit stressniveau og du får konkrete redskaber, du kan anvende i den forbindelse.
Ring for en uforpligtende snak på telefon 60 71 02 75 eller skriv direkte til mig, Lene info@copenpsyk.dk
Hjælp til selvhjælp
Et velkendt begreb i forbindelse med stress er Work-Life-Balance, dvs. hvordan din balance tidsmæssigt er mellem dit arbejdsliv og dit privatliv. Er der ubalancer, eller at fordelingen ikke er som man selv ønsker det, kan det ofte medføre stress.
Som en hjælp til at finde ud af om din Work-Life-Balance er som du gerne vil have den, kan du med fordel bruge mine Dialogkort om Work-Life-Balance. Med 50 spørgsmål får du sat spot på hvad der er betydningsfuldt for dig, og du får en række øvelser du kan gå til – alene eller sammen med andre.