IVÆKST, Bloggen, 12.04.2013

HVILKE SYMPTOMER ER DER PÅ STRESS? OG HVORDAN KAN DU KOMME STRESSBELASTNINGER TIL LIVS SOM IVÆRKSÆTTER?

hvordan-du-kommer-stress-til-livs

Du kender måske situationen: Usikkerheden om hvornår den næste ordre tikker ind bekymrer dig? Oplevelsen af at være konstant bagud på to-do-listen? En lille økonomisk ramme at manøvrere indenfor presser dig? Eller du har svært ved at håndtere alle de kasketter du skal have på gennem dagen og mangler tid? Så er denne blog måske interessant for dig at læse!

Når vi vælger at blive iværksætter, selvstændig, freelancer og virksomhedsejer står vi lidt ufrivilligt overfor at skulle varetage nogle opgave, som vi dels ikke er helt dus med og måske i nogen grad heller ikke bryder os særligt meget om. Vi står ligeledes overfor at skulle prioritere, vælge til og fra samt står overfor, at skulle forholde os til hvad og hvordan vi kan outsource m.m. Vi er så og sige afhængige af vores egne præstationer og det kan til tider være hård kost for nogen.

Alle kender til spidsbelastende perioder, men nogle er mere disponeret overfor stress end andre. Og det er min erfaring at start-up’s og iværksættere er i en særlig risikozone for at blive stressramt, grundet alle de kasketter man skal have på og de mangeartede opgaver der skal håndteres hele tiden.

Som Arbejds- og Erhvervspsykolog er det min erfaring efter mange samtaleforløb med mennesker der har været gået ned med stress, både i privat- og virksomhedsregi, at kognitiv samtaleforløb har en positiv og vedvarende effekt. Og jo tidligere du kender symptomerne og handler herpå, jo lettere er det at navigere i iværksætteruniverset.

Min ide er ikke at skabe et skræmmebillede, men egentlig blot at skabe en opmærksomhed om, at symptomerne på stress skal tages aldeles alvorligt. Ellers vil følgesygdomme som depression, angst og andre former for livskriser som oftest følge trop!

Hvad er så et Kognitivt samtaleforløb for en størrelse?

Den Kognitive metode blev udviklet tilbage i 1960’erne. Det er en samtaleform der inddrager kombinationen af følelser, adfærd og tanker og det er en af de få videnskabelig terapitilgang der har påvist, at have en dokumenteret effekt i forhold til depression, stress, angst og andre former for forskellige livskriser. Et Kognitivt samtaleforløb, ud fra sådan som jeg arbejder hermed, er oftest rammesat til 10-15 sessioner, alt efter hvor hårdt den enkelte er ramt. Så Kognitiv terapi er ikke et årelangt forløb, men derimod et afgrænset og handlingsorienteret forløb, hvor tanker, følelser, adfærd undersøges og handlinger revideres.

En af de personer jeg har haft i terapiforløb beretter, at hun før ikke kunne komme ud af sengen, var handlingslammet og havde svært ved at overskue tingene. Men efter at have endt stressforløbet fortæller hvordan hun, at hun nu er ovenpå igen. At det har givet mening for hende selv at have været med i udviklingsprocessen, og at hun herigennem er blevet mere bevidst om både sig selv, sine grænser og handlingsmønstre.

Hvilke symptomer skal du så være opmærksomme på i forhold til stress?

Stress rammer op imod hver 4. dansker og ud fra NFA er 40-60 % arbejdsrelateret stress og kan have, omfattende konsekvenser for den enkelte og hans omgivelser.  Du skal være særlig opmærksom på om du eksempelvis har svært ved at koncentrere dig, er mere glemsom end normalt og om du har indre uro, søvnbesvær, eller sover mere end sædvanligt?

Oplever du måske hukommelsessvigt, er irritabel, indadvendt, sårbar, har hjertebanken, ondt i maven eller tristhed og/eller er mere syg end sædvanligt? Så er der særlig grund til bekymring!

Ovenstående er blot nogle af de symptomer der kan forekomme ved en stresstilstand og kan påvirke både arbejdsevnen, arbejdsglæden og livskvaliteten.

tips og gode råd

  1.  Skab et rum for dig selv hvor du får koblet af 10 minutter om dagen
  2.  Husk at anerkend de ting du når i løbet af en dag og tænk positivt herom
  3.  Disponer din tid og skab et realistisk overblik
  4.  Prioriter det mere væsentlige fra det mindre uvæsentlige
  5.  Vær opmærksom på symptomerne og vent IKKE med at søge hjælp og støtte

Du må meget gerne komme med kommentarer og jeg hører meget gerne om dine erfaringer. Eller måske du har lyst til at dele din egen historie eller kender nogen der har været i lignende situation – så er ordet dit…

Se den originale udgave her på ivækst hjemmeside

Læs mere om Kognitiv terapi til at håndtere stress her og behandling af alvorlig stress her

Gå ikke glip af mit Inspirationsbrev for erhverv!

Her får de flere tips til bedre trivsel, mere overskud og mindre stress

– du kan tilmelde dig her!