Artikelindlæg udgivet af Iværksætter Magasinet nov. 2016

Du kender måske situationen: Du er en del af et energisk og innovativt miljø. Du synes, det er spændende, og du giver den en ekstra skalle. Men usikkerheden om hvornår den næste ordre tikker ind, bekymrer dig. Oplevelsen af konstant at være bagud strammer til om halsen. En lille økonomisk ramme at manøvrere indenfor presser dig. Og du har måske svært ved at håndtere alle de kasketter, du som iværksætter SKAL have på!

Når vi vælger at blive iværksættere og selvstændige, står vi lidt ufrivilligt overfor at skulle varetage nogle opgaver, som vi ikke helt er dus med og måske heller ikke bryder os om. Det at være iværksætter lyder i nogens øre både trendy og lidt cool. For mange, der starter op, er det også en drøm, der går i opfyldelse. For andre er det desværre nogle gange af nød, er min erfaring.

Hvis vi kigger kort tid tilbage, så kommer vi fra en krise, der for mange har tvunget folk ud i arbejdsløshed, der gør, at de har været nødsaget til at tænke i kreative løsninger. Måske har disse mennesker også søgt mere anerkendende fællesskaber igennem iværksættermiljøet, fordi det måske ikke har været muligt at finde i et miljø af andre arbejdsløse. Der kan være mange veje til et iværksætterliv – vi er afhængige af vores egne præstationer, og det kan til tider være hårdt arbejde.

Det er ikke alle, der er født til at blive iværksættere, og det kan opleves som aldeles ubehageligt og konfliktfyldt for en person, der måske er tryghedssøgende og kommer fra en fast månedshyre, der tikker ind hver måned.

Hvis du vil blive på toppen…

Udover min egen psykologiske praksis har jeg gennem årene været tilknyttet som specialist og givet rådgivning og sparring til iværksættere i Københavns Erhvervshus. Alle kender til spidsbelastede perioder, men nogle personlighedstyper er mere disponerede for stress end andre. Og det er min erfaring, at startups og iværksættere er i en særlig risikozone for at blive stressramt grundet de mangeartede opgaver, der konstant skal håndteres, og de mange roller, iværksætterne ligeledes må tage på sig.

Det er en kunst at holde et sundt arbejdsflow som selvstændig, og trods den succefulde og trendy livsstil tærer det hårdt på privatlivet – det kan vi for eksempel se på Martin Thorborg, som hudløst ærligt fortalte om sit iværksætterliv, og om hvordan han måtte trække i nødbremsen på grund af stress. Den senest stressforskning tyder desværre på, at stress smitter[1]. Det vil sige, at de, der er omkring os, om det er på hjemmefronten eller på arbejdet, påvirker os og vores trivsel – det betyder, at vi skal være særligt opmærksomme på, at det trendy iværksætterliv skal gå hånd i hånd med sund trivsel!

Som Arbejds- og Erhvervspsykologisk Konsulent er det min erfaring gennem hundredvis af samtaleforløb med mennesker, der har været ramt af stress, at den kognitive metode har en positiv og vedvarende effekt. Jo tidligere man som iværksætter kender symptomerne og sætter ind, jo lettere er det at passe din forretning – det er logisk. Heldigvis ser vi nu en hel del iværksættere, der står frem og fortæller om deres stress, og hvordan de er kommet den til livs, således at tabuer på den måde kan nedbrydes. I mine øjne er disse iværksættere helte, og et iværksætterliv går også ud på at begå fejl, blive klogere og blive bedre til at drive en forretning, der vækster. I bund og grund ønsker vi jo ikke et iværksætterliv på kanten af kaos og stress, men derimod et liv, hvor vi kan udfolde vores idéer, skabe nye muligheder og udleve vores drømme.

Så hvis din plan er at følge de trends og udviklingsstrømninger, der følger med at drive en moderne, rentabel iværksætterforretning, er det himmelråbende betydningsfuldt, at DU trives og har en god work-life-balance. Uden dig er der simpelhed ingen forretning og heller ingen indtjening. Du har vel heller aldrig set en kaptajn forlade sit skib i utide, hvor skibet er sejlet videre med samme kurs! En virksomhed er afhængig af en styrmand, og en styrmand er afhængig af sin besætning. Det gælder om, at alle trives – en virksomhed er ikke stærkere end det svageste led, som jeg var inde på i min seneste artikel i Iværksætteren [2].

Min idé er ikke at skabe et skræmmebillede, men egentlig blot at skabe en opmærksomhed om, at symptomerne på stress skal tages aldeles alvorligt. Ellers vil følgesygdomme som depression, angst og andre former for livskriser ofte følge trop!

Jeg har i mere end syv år rådgivet virksomheder og organisationer i erhvervspsykologiske spørgsmål, som blandt andet omhandler håndtering af krydspres, stress og hårde prioriteringer, samt hvordan sund trivsel kan kombineres med et højt intensitetsniveau. Jeg ser desværre ofte, at trivsel nedprioriteres og ser rigtig mange steder, at work-life-balance er under hårdt pres – lige fra top til bund. Og det ærgrer mig forfærdeligt på iværksætternes vegne, når jeg ser en drøm og et potentiale, der brister, fordi de har overhørt alle signaler og symptomer i iveren for at lykkes – derfor er mit vigtigst budskab til iværksættere at forebygge, forebygge og forebygge.

Jeg har bogstaveligt talt i min praksis set store stærke mænd og kvinder gå helt i sort og være opløst af gråd og kan ikke tænke en fornuftig og sammenhængende tanke. Min erfaring er, at de oftest er yderst ambitiøse, perfektionistiske og meget pligtopfyldende. I en samtale med Torben Haghfelt, professor, dr.med. i cardiologi, underbygger han dette og beretter, at nogle af hans patienter kommer og har belastet deres system (kroppen) – altså disse mennesker har arbejdet for hårdt og/eller er fysisk/psykisk belastede og udbrændte. »Nogle gange er blodtrykket forhøjet, hjertet banker hårdt, hurtigt eller slår ekstra slag, og de bliver meget urolige. De sover dårligt, bliver let irritable og deres immunforsvar svækkes m.m«.

Når Torben så i sin hjerteklinik i Charlottenlund kan afkræfte, at der er noget galt med hjertet, beskriver han, »at så er det, ligesom når man tror, man har kræft og får at vide, at man er helbredt«. Herefter snakker han med patienterne og anbefaler, at de søger professionel psykologisk støtte for at passe på sig selv og sin stress. Videre beretter Torben »at det er lettere at tage sig af de fysiske symptomer end at tage sig af de psykiske symptomer, de er desværre ofte tabuer«og denne betragtning er jeg meget enig i [3].

 Hvilke symptomer skal du holde øje med som iværksætter?

Stress rammer op imod hver fjerde dansker, og ifølge NFA[4] er 40-60 % arbejdsrelateret stress og kan have omfattende konsekvenser for den enkelte og dennes omgivelser.  Du skal være særligt opmærksom på, om du eksempelvis har svært ved at koncentrere dig, er mere glemsom end normalt, og om du har indre uro, søvnbesvær eller sover mere- eller dårligere end sædvanligt.

Oplever du måske hukommelsessvigt, er irritabel, indadvendt, sårbar, har hjertebanken, ondt i maven eller tristhed og/eller er mere syg end sædvanligt? Så er der særlig grund til bekymring!

Ovenstående er blot nogle af de symptomer, du kan holde øje med, når stress sniger sig ind på livet. En god ting for dig at vide som iværksætter er endvidere, at stresstilstand påvirker arbejdsevnen, arbejdsglæden, livskvaliteten og sætter sig på kreativiteten og den innovative side af dig.

5 tips til den trendy iværksætter

  1. Tænk over symptomerne og VENT IKKE med at søge professionel hjælp og støtte
  1.  Rum for dig selv er vigtig, så du som minimum får koblet af 10 minutter om dagen
  2.  Erkend og anerkend de ting, du når i løbet af dagen og tænk positivt
  3.  Nødvendigheden af at disponere din tid og skabe et realistisk og strategisk overblik er centralt
  4.  Dyrk det væsentlige i stedet for det uvæsentlige

Min mission med artiklen her er ikke at skræmme jer iværksættere, men alligevel prøve at trænge ind under huden på jer med budskabet om, at forebyggelse giver sund fornuft. Mine værdier i min virksomhed er, at CopenPsyk blandt andet skal gå forrest, når det gælder om at være med til at nedbryde tabuer, og det prøver jeg virkelig på med dette indlæg.

[1] Hyberstress
[2] Iværksætter magasinet #3, 2016
[3] Interview og dialog mellem Torben Haghfelt Professor, dr.med. & Lene Sheila Gjørup, Cand. Pæd. i Psykologi – d.14.03.16
[4] www.NFA.dk

Læs nyhedsbrevet på Iværksætteren.dk her

Læs mere om håndtering af depression og stress i privat-og erhvervs øjemed.