Møde &  Event magasinet, 2015, Lene Sheila Gjørup

Bedre mødekultur med Mindfulness

Du kender måske følelsen af at være træt og uoplagt til et møde. Du oplever dig måske en smule hægtet af eller at dine tanker er et andet sted. Læs her om de mange forhold, der påvirker mødekulturen og få ideer og værktøjer til at ændre den.

Men det er faktisk muligt at forbedre mødekulturen, både når det omhandler interne møder, eksterne mødeaktiviteter og konferencedage. En måde er kognitiv baseret mindfulness, der skærper opmærksomheden og koncentrationsevnen blandt mødedeltagerne.

Forskning viser, at vi mennesker har omkring 50-100 projekter kørende ad gangen. Det kræver meget af den enkelte. I dag bliver vi udfordret mentalt mere end nogen sinde før. Vores work-life-balance vakler, og op mod hver fjerde mellemleder, har symptomer på stress[1]. Vores deadlines er skærpet og vi skal rumme mere viden og ekspertise på vores felt. Vi er på 24-7, så vi aldrig tjekker ud og får koblet af. Vi er altid til at fange på mailen, telefonen, sociale medier osv. Derfor kan vi ikke komme udenom, at trivsel og metal sundhed skal på dagsordenen i møderegi.

Teknologi har såvel positive og som negative effekter på vores mødekultur. Det er praktisk, at vi har videomøder og konferencer. Men det fjerner fokus og nærvær, som er vigtige komponenter i mødeaktiviteter. Det er dokumenteret[2], at flex-tasking nedsætter produktiviteten voldsomt. Folk, der jævnligt bliver bombarderet med elektronisk information, kan ikke holde opmærksomheden og mister koncentrationsevnen. Det er så grelt, at flex-tasking muligvis skader dele af vores hjerne.

Det er således hverken særlig gavnligt eller produktivt, at medarbejderne sidder med pc, tablet eller mobil fremme ved møder konstant – det fjerne både fokus og nærvær. Men at ændre vaner er ikke altid lige let. Derfor kan det være en ide at introducere og kvalificere medarbejderne til redskabet mindfulness før og under mødeaktiviteter – dette skærper både deres nærvær og konsentration.

Vi snakker meget om aktive og effektive møder. Jeg vil hellere snakke om hvordan vi inddrager medarbejderne og løfter deres ressourcer. Hvis vi vil have return-af-investment handler det om at oplade mødedeltagernes batterier og ’spille dem gode’.  Vi aktiverer de mennesker, vi samler, blandt andet gennem god mødeledelse og at engagere dem – det skal give mening for dem. Men hvordan får vi så nærvær og teknologien i moderne og internationaliserede virksomheder til at smeltet sammen?

Det er ikke noget quick fix, men et godt sted at starte er at sætte spørgsmålstegn ved rammer og mødeforhold samt udfordre de vanlige måder at afholde møder på. Det kan ske ved at fokusere på at være mindfull og skabe nærvær og resonans.  

6 skridt mod mere nærvær og fokus

  • Vær opmærksom på rummet du sidder (herved skærper du dine sanser)
  • Vend blikket ind ad
  • Ret opmærksomhed på din vejrtrækning
  • Luk øjnene i 2 minutter og tøm hovedet
  • Lav et let tryk med hænderne – først på fødder, knæ, hofter, talje, skuldre og til sidst hovedet (dette skaber forbindelse til kroppen på en god måde)
  • Beslut dig for et positivt møde (vores tanker gør os det dem vi er)

mindfulness

[1] Kilde: Yougov analyseinstituttet 2015

[2] Stanford University 2015

Originale udgave kan ses her

Læs mere om mindfulness til privat og erhverv.