HVAD BETYDER PARADOKSER I LEDELSE FOR DIN TRIVSEL?

Af Lene Sheila Gjørup – BØRSEN KarriereLINK, april 2019. 

Det er de færreste mennesker der finder at tvetydige budskaber og ambivalens er interessant stof. Ofte er det bare grus på vejen og det skal ryddes så hurtigt som muligt. Det kan gøre os rådvilde og man kan ligge søvnløs om natten. Vi kan føle os splittet og have svært ved at finde en udvej eller løsning. Men virkeligheden er bare den for mange ledere i dag at det er et vilkår. Kompleksiteten er kun vokset med årene i den moderne organisation.

Men hvem siger at vi skal have så travlt når vi møder konflikter og modstridende forhold? Hvem siger at vi altid skal fikse og ordene ting her og nu? Få her indsigt i hvorfor paradokser i ledelse kan være spændende at dykke ned i, og hvilke fordele der er ved at dvæle ved det?

Pradokser i ledelse

LEDERENS EKSITENSPARADOKSER

Eksistentielt set er det ikke kun ledelsesopgaver og lederrollen, som er paradoksale. Det menneskelige væsen er som grundlæggende et splittet væsen. At mennesket ikke er en simpel enhed, men sammensat af modsatrettede kræfter, vil jeg hævde er et vilkår.

Ifølge Kierkegaard er mennesket placeret i modsætninger mellem nødvendighed og mulighed, som det har en forpligtelse til at forholde sig til Kierkegaard, ’Sygdommen til Døden’ (Udgivet første gang 1849). København: Nordisk Forlag A.S. Altså hvis jeg skulle oversætte det, skal vi forsøge at tackle tilværelsens dobbeltheder ellers fortaber vi os ensidigt og glemmer tilværelsens modsatte dimension. Så hvad skal man stille op med de uundgåelige modsætninger? Ja, pointen er at man frem for at polarisere i et enten-eller forhold, skal bestræbe sig efter at leve med de eksistentielle modsætninger der er i ens aktive lederskabsliv. Man skal så at sige acceptere og håndtere arbejdslivets uro og flertydighed – altså at omfavne modsatrettetheden og finde ro i den!

Den eksistentielle tangegang kan lære os, at det ikke kun er de organisatoriske krav man som leder skal forholde sig til og navigere i, men at lederen også er menneskelig og at der herved opstår uendelige eksistens-paradokser.

HVORFOR ER GENVEJ EN OMVEJ?

At omfavne ambivalenser og bruge tid på at reflektere betaler sig. Tit hænger vi i en klokkestreng og halser afsted, og ser så ofte ikke det store billede. Vi glemmer at fordybe os, og herved mister vi ofte overblikket og ikke mindst meningen med det vi gør. Når du har en udfordring på arbejdspladsen og i dit lederskab, skal du gøre dit bedste for at lære at elske ambivalensen og paradokserne – der gemmer sig nemlig guld i disse, hvis vi tør omfavne dem. Vi mennesker har nemlig brug for tænkepauser og refleksion for at perspektivere. Vi har brug for at dvæle ved problemstillinger!

Dette gælder især ledere fortæller min erfaring mig, efter mere end 10 års arbejde med ledertræning og sparring, fordi de møder dem hver eneste dag. Som ledere kan og skal du ikke skyde genvej, da det ej er særligt sundt for hverken din krop og din trivsel. Du skal så at sige øve dig på at sætte fixer-genet på pause, så det ikke slider dig op indefra og du mister dig selv. Hvis du halser igennem og prøver at skyde genvej, så bider det sig selv i halen og bliver til en omvej.

SE HER DE 3 FORDELE VED AT DVÆLE VED PARADOKSER I DIT LEDERSKAB:

  • Mærk efter og kig på de dilemmaer der dukker op…det er sundt for din sjæl og din trivsel
  • Se på ambivalensen og omfavn den…der ligger nemlig mange løsninger gemt i disse ?
  • Vær ikke bange for paradokser, men lyt til dem i tide!

Dagens citat:

”Lær at elsk processen og ikke målet i sig selv”

Rigtig god arbejdslyst !

Læs mere om lederudvikling her

Gå ikke glip af mit Inspirationsbrev for erhverv!

Her får du flere tips til bedre trivsel, mere overskud og mindre stress

– du kan tilmelde dig her!