Blog på ledigdanmark.dk, 21. november 2012
SE MULIGHEDER I DINE IDENTITETER
Når den faglige identitet omkring ens jobfunktion, jobkompetencer og den virksomhed vi er tilknyttet, på godt eller på ondt, forsvinder, ved vi sjældent hvad vi skal stille op. Også fordi ledighed er en uvant disciplin og er et tabuiseret emne, hvor vi på beklagelig vis, har skabt en form for taber- og vinderkultur.
Se muligheder i dine identiteter
Vores identitet i dag er ofte hængt op på KUN én krog, nemlig vores job-identitet. Når vi rammer ledighedens mur er det som om, at vores identitet blegner eller at vi mister noget af os selv. Der er en samfundstendens der peger i retning af, at vi kun er noget qua vores job-identitet og dette er ikke tilfældigt fordi, når vi møder nye mennesker er det i vores kultur noget af det første vi spørg- og bliver spurt om.
I andre kulturer jeg har kendskab til, er der næsten skabt en status omkring at være ledig og det er bestemt ikke noget af det første man snakker om, hvilket job man besidder eller hvilken uddannelse man har. Næ det første der er interessant er egentlig at finde ud af hvilken person den anden er, hvilke værdier, holdninger og interesser den pågældende man samtaler med har. Omvendt er årsagen til denne tendens nok udmundet i, at det ikke kan betale sig at arbejde rent økonomisk – men denne måde at anskue mennesker der er ledige på, er noget vi dansker godt kunne adoptere lidt af, således at der blev mere af at have selve mennesket i fokus, frem for hvad det kan fagligt og jobmæssigt. Hvis der skal trækkes noget positivt ud af ledighedskrisen herhjemme tænker jeg det må dreje sig om, at alle så at sige har haft ledighed inde på livet enden gennem en ven, pårørende eller har mistet en god kollega. Dette må man håbe skaber mere åbenhed og legitimitet omkring det at være ledig og måden man bliver mødt på.
At genskabe og reformere sig selv
Nyere socialpsykologiske udviklingsteorier peger på at vi mennesker har flere identitet(er) at trække på. Altså ud fra den anskuelse kan vi hænge vores hat op på flere identitet(er) som i folkemunde kan kaldes roller eller måder vi går ind og ud af forskellige fællesskaber på. Det er med udgangspunkt i blandt andet disse teorier jeg arbejder ud fra og kan se en positiv effekt når vi snakker om, udfordringer og problemstillinger ved at være ledig.
Jeg møder mange ledige og gennem mine samtaler med dem kommer det ofte frem at deres største bekymring er rettet mod, hvad andre tænker om dem. Udfordringer som vi ofte arbejder med er, at genskabe og reformere sig selv. Vi arbejder med værdier, lyst og følelser, ligesom vi arbejder med mere konkrete emner stress, tristhed og depression der ganske oftest opstår, gennem længere periode med ledighed – dette skal også ses i lyset af, at det gør noget ved mennesker at være presset økonomisk såvel som menneskeligt at være ledig.
3 HURTIGE JEG GERNE VIL DELE:
- Hold fast i dig selv
- Del dine bekymringer
- Se muligheder frem for begrænsninger
Læs mere om sammenhængen mellem ledighed og stress her.